A virtuális rozárium™

A virtuális rozárium™Magyarország egyetlen rózsatőtermesztő tájkörzetében, Szőreg környékén évente mintegy 4,5-5 millió rózsatő nevelkedik. A Közép-Európában egyedülálló földrajzi és környezeti adottságokhoz közel másfél évszázados hagyomány, tapasztalat és szakmai tudás társul.

2012. augusztusától a szőregi rózsatő az Európai Unió területén földrajzi eredetvédelmi oltalommal rendelkezik, így – amellett, hogy magyar nemzeti érték, hungarikum – az Unió elismert, kiváló termékei közé tartozik.

Az itt termesztett rózsatövek kiemelkedő minőségnek köszönhetően számos nemzetközi rózsanemesítő és -kereskedő vállalkozás termeltet többszáz rózsafajtát Szőreg környékén.

A szőregi rózsatőtermesztés hagyománya, értékei, a virágok királynőjének szépsége, sokfélesége inspirálta A virtuális rozárium™ létrehozását.

A virtuális rozárium™ ötletgazdája és alapítója Avramov András, aki értékteremtő önkéntessége révén számos Szőreghez, a szőregi rózsához kapcsolódó projekt ötletgazdája, koordinátora és kivitelezője. A projektek szervesen kapcsolódnak a Sikeres Régió Közhasznú Alapítvány céljaihoz, szellemiségéhez.

A virtuális rozárium™ hitvallása, hogy a helyi értékek megőrzése és széles körben történő megismertetése hozzájárul a közösség és a térség gazdasági-, társadalmi fejlesztéséhez, fejlődéséhet.

A virtuális rozárium™ küldetése, hogy a szőregi rózsatövön évről évre nevelkedő fajtaválasztékon túl egységes szerkezetű, minél teljesebb “rózsakert” létrehozása és gondozása, feldolgozva a “virágok királynőjének” többezer fajtáját.

A virtuális rozárium™ célja, hogy figyelemmel kísérje a rangos nemzetközi versenyeket, a nemesítők megújuló kínálatát, és ezek alapján újabb és újabb fajták “telepítésével” folyamatosan bővítse a gyűjteményt.

A virtuális rozárium™ feladata, hogy – önkéntes rózsakövetként – képviselje és népszerűsítse a rózsát, a szőregi rózsatövet, ezzel közvetetten segítve a szőregi és Szőreg környéki rózsatermesztők elismertetését.

A “rózsakert” létrehozásakor fontos szempont volt a hagyományok és a magyar értékek megőrzése, ápolása. A magyar rózsanemesítők munkássága – köztük Márk Gergely több mint 600 fajtája – már a kezdetektől a virtuális rozárium™ része.

120 éves a szőregi rózsatő